Værftets historie

Assens Havn- og værftshistorie

Skibsbygning i Assens området går ca 1000 år tilbage!

Vikingerne konstruerede deres smukke skibe i dette område - historiske fund fra nærområdet er udgravet tæt på Assens - f.eks. Nydam-vikingskibet.

I nyere tid kan vi dog fortælle, at Assens havn blev rekonstrueret i 1847 - og at der har været bygget en hel række skibe på stedet lige siden.

 

Assens Skibsværft A/S

blev etableret efter at grunden var blevet fyldt op i ca. 1850. Beddingen blev bygget i 1865.

Både før og efter 1865 blev mange skibe overhalet på land på den gammeldags måde - som man kan se på dette foto.

 

I 1851 blev den sydlige del af havnen uddybet til 10 fod - og der blev fastlagt et område til skibskonstruktion. I 1854 blev det første spejlrefleks-fyrtårn bygget - Farve rød - denne farve har kun været ændret til grøn siden år 1900.

Den første kran indkøbt til havnen kunne klare 6 tons. I 1885 blev det nye basin med 16 fods dybde lavet. Det var især relateret til bygningen af sukkerfabrikken, slagteriet og bryggeriet i byen. Desuden blev der anlagt en ny jernbane mellem Assens og Tommery. Den var i brug indtil 1910.

Dette år blev molerne udvidet og omkonstrueret med nye stålkajer og 7 m vanddybe.

Havnefaciliteterne har i over 400 år været klassificerede som "godt vedligeholdt og effektive"

I 1880-erne forlod 15 nye skibe værftet og i 1890 var det 19 skibe. Indtil 1914 var størrelsen på de skibe, der blev søsat i Assens 3-mastede skonnerter - Derefter var det mindre skibe - Kuttere og specialfartøjer.

Willemoes at Assens Shipyard - Denmark

I 1936 blev den vestlige kaj bygget - Den blev renoveret i 1971 - som stenkaj - som vi ser den i dag. - I dag finder man et betragtligt større værft i byen - med ordrebogen fuld af konstruktioner i den ypperste klasse - skibe som besejler de 7 have - med ejere i fra hele kloden.